Arhive categorie: Mociu

Atracţii turistice – Comuna Mociu

  • Festivalul “Jocul de pe câmpie”, organizat anual în luna mai , satul Mociu.

fiii-satului-mociu

  • Formatia de dansuri “Zorile” formată din dansatori maghiari, români şi ţigani care dansează jocuri tradiţionale.

Mociu_child_folk_dancers-detaliu1

  • Biserica ortodoxă de lemn din Crișeni, comuna Mociu, județul Cluj, datează din anul 1791.  Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Ansamblul format din biserică și clopotnița de lemn se află pe noua listă a monumentelor istorice.

RO_CJ_Mociu_Criseni_500

  • Biserica ortodoxă de lemn din Chesău, comuna Mociu, județul Cluj, datează din secolul XVIII. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica de lemn Chesau

  • Rezervatia “Lacul şi Valea Legii”  – Aceasta rezervaţie, care se întinde şi pe teritoriul comunei Geaca, a fost trecuta în anul 1967 în rândul monumentelor naturii. Are o suprefaţă de 300 de ha constituindu-se într-o oază de linişte pentru păsările de baltă migratoare.

Prezentare Comuna Mociu

Comuna Mociu se află în partea de sud-est a județului Cluj, la 40 kilometri de Cluj-Napoca. Comuna este dispusă într-o zonă depresionară, în mijlocul unor coline. Fertilitatea solurilor brune de pădure predominante și climatul temperat continental ferit în general de vânturi, au conferit zonei denumirea de câmpie, denumire care nu este legată de formele de relief existente, ci de faptul că pentru mult timp zona a fost considerată “Grânarul Transilvaniei”.

Altitudinea zonei se situează între 294 m la Valea Roșieni și 490 m în Tigă, vestul satului Boteni. Între 400 și 490 de metri altitudine există platourile Turmaș, Botăș, Haler, Șușpătac, Hagău, Fânațe,

Poderei, ș.a. Aici sunt întâlnite numeroase păduri – pădurea Biteni, Ocoliș, Crișeni, Spini, Dumbrava-Ghiriș, Toag și cea mai mare dintre ele, Pădurea Lată.

Rețeaua hidrografică este slab reprezentată, prin mici cursuri de apă ca Valea Crișeniului, Valea Zorenilor, Botănaș, Heler, Valea Morii, Valea Roșieni, Valea Chesăului, Valea Ghirișului. În văi mai există încă mici ochiuri de apă, rămășițe ale fosturilor lacuri existente odată.

Comuna este alcătuită din 9 localități: Boteni, Chesău, Crișeni, Falca, Ghirișu Român, Roșieni, Turmași, Zorenii de Vale și centrul de comună Mociu.

Se învecinează la nord-est cu comuna Pălatca, la nord-vest cu comuna Geaca, la est cu comuna Cămărașu, la sud-est cu orașul Sărmașu, la sud cu comuna Frata, la vest cu comuna Suatu, iar la nord-vest cu comuna Căianu. Comuna este traversată de DN 16 Cluj-Napoca – Apahida – Tg Mureș.