Arhive categorie: Prezentare comuna

Prezentare comuna GEACA

Reședință de comună, Geaca, este menționată încă din anul 1228, la acea vreme purtând numele de Cilla Gyeke. Suprafața este de 112,56 ha, reprezentând 1,6 % din teritoriul administrativ.

Teritoriul comunei a fost cercetat de catre arheologi și descoperirile lor dovedesc existența comunei încă din epoca bronzului.

Comuna Geaca este situată în partea de est a judeţului Cluj, pe Valea Fizeşului, în centrul Câmpiei Transilvaniei.

Reţeaua hidrografică este puternic ramificată şi este influenţată de prezenţa salbei de lacuri Lacul Tăul Popii, Geaca I, II, III, Sucutard, Lacul Roşieni şi Sf.Florian.

Populaţia comunei Geaca este de 1744 locuitori, conform ultimelor date statistice.

În cadrul Microregiunii Transilvania, Comuna Geaca se învecinează cu comunele:

 • la nord Ţaga
 • la est Buza şi Cătina
 • la sud Mociu şi Cămaraşu
 • la vest Palatca

În actuala structură administrativă, comuna Geaca este formată din șase sate:

 • Geaca reşedinţă de comună, este situată pe ambele maluri ale lacului Geaca şi drumul judeţean DJ 109C, având o dezvoltare liniară pe direcţia N-S.  Nucleul teritoriului intravilan este situat pe versantul dealurilor ce mărginesc lacurile, cu orientare vestică şi altitudine până la 350 de metri;
 • Sucutard este situat pe malul lacului Sucutard, ridicându-se pe versantul dealului Curmătura, până la 370 de metri altitudine. Satul se află la 5 km de reşedinţa comunei şi este străbătut de DJ 109C;
 • Chiriş este situat în zona de vest a comunei pe Valea Fizeşului;
 • Lacu este situat în zona de est a comunei pe versantul dealului Nargheş unde se ridică până la altitudinea de 350 metri. Accesul se face de la ieşirea din Geaca pe DJ 109C spre nord pe drumul comunal ce se ramifică spre est. Zona centrală se află la 1,5 km de drumul judeţean.
 • Legii este situat în zona de vest a comunei pe Valea Legiului la 3 km de reşedinţa de comună, de care este legat direct prin DC 30;
 • Puini este situat la limita de vest a comunei, pe Valea Puini la 4 km de satul Sucutard de care este legat direct prin DC 34;
KML-LogoFullscreen-Logo
GEACA - Comuna si satele

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Comuna GEACA: 46.856909, 24.088886
Sucutard, comuna GEACA: 46.898479, 24.064098
Puini, comuna GEACA: 46.910195, 24.009398
Lacu, comuna GEACA: 46.884285, 24.107079
Legii, comuna Geaca: 46.855735, 24.043841
Chiriş, comuna GEACA: 46.884002, 24.038280
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Sucutard, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Puini, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Lacu, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Legii, comuna Geaca
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Chiriş, comuna GEACA

 

Prezentare comuna SUATU

Comuna Suatu este situată la 40 de km distanţă de Cluj-Napoca. Comuna Suatu este situată la o altitudine de 540 m, în Câmpia Transilvaniei, având suprafaţa de 5284 ha.

Are în componenţă 3 sate:

 • Suatu – centrul de comună
 • Aruncuta
 • Dâmburi.
Suatu - Primaria
Suatu – Primaria

Pe raza comunei există rezervaţia naturală botanică Suatu I şi II şi lacul piscicol Suatu.

Rezervaţia naturală de pe teritoriul comunei cuprinde două plante unicat în lume: astragalus peterfi („cosaşul lui peterfi”) din familia fabaceae şi salvia transsilvanica („jaleş românesc”).

Suprafaţa acesteia este de circa 4 ha şi cuprinde fâneţele însorite ale unei porţiuni din dealul La Ţicle, fâneţele reprezentând nuclee de vegetaţie de stepă unde se întâlnesc plante ale stepelor uscate din jurul Mării Negre cu specii pontico-mediteraneene şi ale Câmpiei Transilvănene.

Atestat documentar in anul 1213 satul are importanța turistică și istorică, fiind cunoscut pentru rezervația floralǎ unicǎ în Europa. De asemenea in sat se afla una din cele mai vechi biserici din Transilvania, construitǎ în secolul al XIII-lea, declaratǎ monument istoric. În primavara anului 1966 în Suatu a fost descoperit un important tezaur monetar, format din 1303 monede de argint, emise în perioada 1611-1648 în mai multe zone din Europa.

neolitic-Aruncuta
Ceramica din neolitic – Sat Aruncuta, comuna Suatu

De asemenea în localitate, în urma unor cercetări de salvare, executate în anul 1987, s-au descoperit fragmente ceramice romane, respectiv un coronament de monument funerar roman, reprezentând doi lei adosați și între ei un sfinx cu mască funerară.

Prezentare comuna Pălatca

Pălatca (în maghiară Magyarpalatka) este o comună în județul Cluj, Transilvania, România,  alcătuită din cinci sate (Petea, Mureşenii de Câmpie, Palatca, Sava, Băgaciu)  fiind situată în Câmpia Fizeșului.

Prima menționare documentară a satului Pălatca este din 1296.

 Comuna Palatca este situată în partea de sud-est a judeţului Cluj, în centrul Câmpiei Transilvaniei, pe DN 161G, la 38 km faţă de Municipiul Cluj Napoca, 34 km faţă de Municipiul Gherla și 50 km faţă de Municipiul Turda şi Câmpia Turzii.

Prezentare Comuna Mociu

Comuna Mociu se află în partea de sud-est a județului Cluj, la 40 kilometri de Cluj-Napoca. Comuna este dispusă într-o zonă depresionară, în mijlocul unor coline. Fertilitatea solurilor brune de pădure predominante și climatul temperat continental ferit în general de vânturi, au conferit zonei denumirea de câmpie, denumire care nu este legată de formele de relief existente, ci de faptul că pentru mult timp zona a fost considerată “Grânarul Transilvaniei”.

Altitudinea zonei se situează între 294 m la Valea Roșieni și 490 m în Tigă, vestul satului Boteni. Între 400 și 490 de metri altitudine există platourile Turmaș, Botăș, Haler, Șușpătac, Hagău, Fânațe,

Poderei, ș.a. Aici sunt întâlnite numeroase păduri – pădurea Biteni, Ocoliș, Crișeni, Spini, Dumbrava-Ghiriș, Toag și cea mai mare dintre ele, Pădurea Lată.

Rețeaua hidrografică este slab reprezentată, prin mici cursuri de apă ca Valea Crișeniului, Valea Zorenilor, Botănaș, Heler, Valea Morii, Valea Roșieni, Valea Chesăului, Valea Ghirișului. În văi mai există încă mici ochiuri de apă, rămășițe ale fosturilor lacuri existente odată.

Comuna este alcătuită din 9 localități: Boteni, Chesău, Crișeni, Falca, Ghirișu Român, Roșieni, Turmași, Zorenii de Vale și centrul de comună Mociu.

Se învecinează la nord-est cu comuna Pălatca, la nord-vest cu comuna Geaca, la est cu comuna Cămărașu, la sud-est cu orașul Sărmașu, la sud cu comuna Frata, la vest cu comuna Suatu, iar la nord-vest cu comuna Căianu. Comuna este traversată de DN 16 Cluj-Napoca – Apahida – Tg Mureș.

Prezentare Comuna CĂMĂRAŞU

Comuna Cămăraşu este aşezată în partea de est a judetului Cluj, în mijlocul Câmpiei Transilvaniei, la limita de hotar cu judetele Bistrita-Năsăud şi Mureş.

Se învecinează cu comunele Budeşti (BN) la est şi Sărmaşu (MS) la est şi sud-est, Cătina (CJ) la nord-est, Geaca (CJ) la nord-vest şi Mociu (CJ) la vest şi sud.

Din punct de vedere administrativ, comuna este formată din trei sate: Cămăraşu – reşedinta comunei, Sâmboleni şi Năoiu. Prin Cămăraşu trece drumul national DN 16 Apahida – Reghin şi drumul judetean DJ 109 C care asigură legătura de la drumul national spre Taga – Gherla. Satele Cămăraşu şi Sâmboleni beneficiază astfel de o influenta pozitivă a legăturii cu traficul important al acestor drumuri, Năoiu fiind mai izolat fata de căile principale de circulatie.

Camarasu - Troita
Camarasu – Troita

Distanta fata de municipiul Cluj-Napoca este de 50 km, cea mai apropiată şi mai importantă aşezare urbană. Comuna Cămăraşu se întinde pe o suprafata de 51 km2 şi reprezintă 0,7% din suprafata judetului Cluj.

Prezentare comuna Cătina

Catina-1

Comuna Catina din judetul Cluj este situata in partea de nord a Podisului Transilvaniei – regiunea deluroasa cuprinsa intre Mures si Somes.
In cadrul judetului Cluj, comuna Catina este o comuna de margine situata in partea estica, hotarele ei invecinandu-se cu:

 • judetul Bistrita-Nasaud la est,
 • judertul Mures la sud-est.

Se mai invecineaza cu:

 • la nord cu comuna Buza,
 • la vest cu comuna Geaca,
 • la sud-vest cu comuna Camarasu, toate cele trei comune fiind situate in judetul Cluj.

Comuna se afla la o distanta de 65 km fata de resedinta de judet (municipiul Cluj-Napoca) si la 31 km sud-est fata de municipiul Gherla, legatura cu cele doua municipii realizandu-se pe directia nord-vest – sud-est de drumul judetean 109 C Gherla-Camarasu-Mociu-Cluj. Drumul comunal DC18 face legatura intre comuna Catina si comuna Buza din judetul Cluj.
Comuna Catina cuprinde sase localitati si anume:

 • Catina, resedinta de comuna,
 • Copru,
 • Feldioara,
 • Hagau,
 • Hodaie,
 • Valea Calda.