Arhive categorie: Atracţii turistice

”Nașterea Domnului- Bucuria noastră” Conferință și Concert de colinde

În data de 14.12.2014, Parohia Ortodoxă Geaca la inițiativa Pr.Paroh Horea Niculae Baciu, a organizat la Căminul Cultural din Geaca, Conferința ”Nașterea Domnului-Bucuria noastră” susținută de Dr. Valentin Cosmin Vesa, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, Secretarul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Conferința a fost urmată de un Concert de colinde în care au evoluat artiștii: Ana Georgeta Balla, Narcisa Balla, Iosif Rusu, Nicolae Turcu, Grupul Izvoare, Corul bisericii din Geaca, Grupul de colindători de pe câmpie, Copii de la școala generală din Geaca. Evenimentul s-a bucurat de un real succes drept dovadă stând sala arhiplină de spectatori.

DSC00115[1] DSC00116[1] DSC00129[1] DSC00133[1] DSC00129[1] DSC00141[1] DSC00142[1]

 

Atracţii turistice – Comuna GEACA

Salba de lacuri 

Geaca-Lacul Geaca1
Lacul Geaca I

Pe terenurile comunei se află o parte din salba de lacuri ce alcătuiesc “Complexul de lacuri de pe Valea Fizeşului”, o adevărată bogăţie datorată fenomenelor naturale şi amenajărilor hidrotehnice.

Salba de lacuri este un loc de atracţie pentru turişti, care la sfârşitul săptămânii se relaxează aici pescuind, făcând baie, plajă şi plimbări cu barca.

Pădurea Legiului

Padurea-Legiului
Padurea Legiului – Ghiocei

Amplasată în mijlocul păşunii din localitatea Geaca la 300 metri de lac, unde primăvara înfloresc cel mai devreme ghioceii care sunt o atracţie totală întinzându-se până în mijlocul păşunii.

Rezervaţia zoologică Legii

boul-de-balta
Boul de Baltă (Buhaiul de baltă)

Este situată pe valea Legiului la sud de satul cu acelaşi nume, care în prezent este o zonă de importanţă naţională cu valoare ştiinţifică deosebită, aici întâlnindu-se foarte multe specii de păsări şi plante, renumitul “bou de baltă “. Această rezervaţie a fost declarată zonă protejată prin Decizia Consiliului Judeţean Cluj nr.147/1994. Pentru suprafaţa de 23,9 ha a rezervaţiei s-au instituit reglementări severe care constau în principal în interzicerea activităţilor privind pescuitul, vânătoarea, recoltarea şi arderea stufului, săpături, arături şi păşunat.

Pădurea Lacului

Laleaua Pestrita
Laleaua Pestrita

În pădurea numită Pădurea Lacului pe raza comunei Geaca se găseste o plantă rară numită bibilica (Fritillaria Megeagris), plantă cu bulb,  având o floare mare de 3-5 cm, de culoare violetă, pătată sub forma unei table de sah,  înfloreste în martie – aprilie –plantă ocrotită ca monument al naturii.  Trebuie precizat că este o plantă otravitoare, bulbii acesteia conţin un alcaloid puternic.

Castelul Béldy

Castel-Beldy-Geaca
Castel-Beldy-Geaca

Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea.  Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.
În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic.
Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile.

 Biserica din lemn “Cuvioasa Paraschiva”

Geaca-Lacu-Biserica de lemn3
Este situată în satul Lacu, datează din anul 1771, păstrând pictura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei şi până în prezent. Biserica deţine o carte şi patru icoane din lemn care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

Casa satului (Faluház) – satul Legii

Lacu-Casa Satului (Faluhaz)
Casa satului (Faluház) – satul Legii

 O casă ţărănească de mai bine de o sută de ani a fost transformată într-un mic muzeu popular de catre comunitatea maghiară din satul Lacu. Într-o cameră se  pot regăsi obiecte tradiţionale, nelipsite în trecut din casa fiecărui ţăran ardelean: cufere şi piese de mobilier pictate, obiecte de ceramică şi de uz gospodăresc. În cealaltă cameră se află o mică bibliotecă, televizor şi calculator donate de localnici.

Biserica reformată – satul Legii

Geaca-Legii-Biserica reformata
Este situată în satul Legii şi datează din anul 1449, păstrând pictura, sculptura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei până în prezent.

Monumente istorice

Geaca-Legii-Monument
In satul Legii, aproape de centrul comunei Geaca, remarcăm monumentul istoric ridicat în memoria celor căzuţi în primul  război mondial.

De asemenea, în satul Sucutard, în intersecţia cu drumul spre Pălatca, se afla un monument istoric înălţat tot pentru eroii din primul război mondial.Geaca-Sucutard-Monument

Prezentare comuna GEACA

Reședință de comună, Geaca, este menționată încă din anul 1228, la acea vreme purtând numele de Cilla Gyeke. Suprafața este de 112,56 ha, reprezentând 1,6 % din teritoriul administrativ.

Teritoriul comunei a fost cercetat de catre arheologi și descoperirile lor dovedesc existența comunei încă din epoca bronzului.

Comuna Geaca este situată în partea de est a judeţului Cluj, pe Valea Fizeşului, în centrul Câmpiei Transilvaniei.

Reţeaua hidrografică este puternic ramificată şi este influenţată de prezenţa salbei de lacuri Lacul Tăul Popii, Geaca I, II, III, Sucutard, Lacul Roşieni şi Sf.Florian.

Populaţia comunei Geaca este de 1744 locuitori, conform ultimelor date statistice.

În cadrul Microregiunii Transilvania, Comuna Geaca se învecinează cu comunele:

 • la nord Ţaga
 • la est Buza şi Cătina
 • la sud Mociu şi Cămaraşu
 • la vest Palatca

În actuala structură administrativă, comuna Geaca este formată din șase sate:

 • Geaca reşedinţă de comună, este situată pe ambele maluri ale lacului Geaca şi drumul judeţean DJ 109C, având o dezvoltare liniară pe direcţia N-S.  Nucleul teritoriului intravilan este situat pe versantul dealurilor ce mărginesc lacurile, cu orientare vestică şi altitudine până la 350 de metri;
 • Sucutard este situat pe malul lacului Sucutard, ridicându-se pe versantul dealului Curmătura, până la 370 de metri altitudine. Satul se află la 5 km de reşedinţa comunei şi este străbătut de DJ 109C;
 • Chiriş este situat în zona de vest a comunei pe Valea Fizeşului;
 • Lacu este situat în zona de est a comunei pe versantul dealului Nargheş unde se ridică până la altitudinea de 350 metri. Accesul se face de la ieşirea din Geaca pe DJ 109C spre nord pe drumul comunal ce se ramifică spre est. Zona centrală se află la 1,5 km de drumul judeţean.
 • Legii este situat în zona de vest a comunei pe Valea Legiului la 3 km de reşedinţa de comună, de care este legat direct prin DC 30;
 • Puini este situat la limita de vest a comunei, pe Valea Puini la 4 km de satul Sucutard de care este legat direct prin DC 34;
KML-LogoFullscreen-Logo
GEACA - Comuna si satele

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Comuna GEACA: 46.856909, 24.088886
Sucutard, comuna GEACA: 46.898479, 24.064098
Puini, comuna GEACA: 46.910195, 24.009398
Lacu, comuna GEACA: 46.884285, 24.107079
Legii, comuna Geaca: 46.855735, 24.043841
Chiriş, comuna GEACA: 46.884002, 24.038280
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Sucutard, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Puini, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Lacu, comuna GEACA
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Legii, comuna Geaca
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo

Chiriş, comuna GEACA

 

Atracţii turistice – comuna SUATU

Rezervaţia naturală Suatu I şi II

Rezervatia Suatu
Rezervatia Suatu I

În perimetrul comunei Suatu se află rezervaţiile botanice Suatu I si II, 9,2 ha, cu vegetaţie de stepă care constituie adevărate comori botanice. În cadrul acestei rezervaţii sunt protejate speciile Astragalus Peterfi (“Cosasul lui Peterfi” sau “Lintea Pratului”) din familia Fabaceae, relict glaciar.

Astragalus Peterfi- Suatu
Astragalus Peterfi- Suatu

Numărul speciilor din arealul rezervaţiilor Suatu este mai mare de 400, reprezentând circa 30% din flora judeţului Cluj si circa 15% din flora spontană a României.

Rezervatia de la Suatu este un monument al naturii, fiind ocrotita prin lege, pentru pastrarea amestecului de endemite, elemente pontice, mediteraneene, ponto-mediteraneene, relicte tertiare si postglaciare.

Lacul artificial  Suatu

Lacul piscicol Suatu
Lacul piscicol Suatu

 Pe raza comunei Suatu, se află lacul Suatu, o acumulare lacustră antropică cu un potenţial ecologic si economic ridicat. Iazul, creat prin construcţia unor diguri, serveste din punct de vedere al gospodăririi apelor pisciculturii semiextensive, având totodată funcţia de atenuare a undelor de viitură. Necesarul de apă este impus de umplerea acestei acumulări cu ape aduse de pâraie, torenţi si din alimentarea pluvială, de asigurarea condiţiilor de salubritate si de acoperirea pierderilor de apă prin evaporaţie, infiltraţii si exploatare.

Are o suprafata totală de 70 ha practicându-se pescuitul sportiv.

Biserica Unitariană – Suatu

Biserica unitariana - Suatu
Biserica unitariana – Suatu

Aceasta biserica a fost construită in secolul XIII, fiind la origine romano-catolică, este declarată monument istoric.

Biserica Reformată-Calvină – Suatu

Suatu - Biserica reformata
Suatu – Biserica reformata

Biserica reformată a fost construită în secolul XVII – este monument istoric.

În satul Aruncuţa se află Monumentul metalic al eroilor din primul şi al doilea război mondial.