1 Iunie – Ziua Internațională a copilului

                                       1 Iunie – Ziua Internațională a copilului

                 În fiecare an, în prima zi de vară se celebrează Ziua Internaţională a Copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. A fost sărbătorită pentru prima dată la nivel naţional în Turcia în data de 23 aprilie 1920. Ziua Internaţională a Copilului – 1 Iunie, a intrat în istorie, ca avînd începuturile în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor.

                1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.

                 ONU a susţinut această iniţiativă şi a proclamat protecţia drepturilor, vieţii şi a sănătăţii copiilor drept una dintre priorităţile sale de activitate.

                Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 şi a proclamat drepturi egale pentru copii la educaţie, învăţământ, asigurare socială, dezvoltare fizică şi spirituală indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, origine socială, situaţie materială sau alte statuturi. Declaraţia face un apel la părinţi, organizaţii negurnamentale şi guvernele tuturor statelor de a recunoaşte şi a respecta drepturile copiilor. Declaraţia de la Geneva cu privire la Drepturile Copilului a proclamat necesitatea unei protecţii speciale a copiilor. Decizia despre instituirea unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949.

                Ziua se marchează festiv în multe țări, dar în date diferite, fiind considerată o sărbătoare pentru copii. La noi această zi se marchează festiv de zeci de ani, administrațiile locale inițiind diverse activități în care se implică activ cadrele didactice și primăria.

                În comuna Geaca această zi a fost marcată cum se cuvine, copii de la Școala generală clasele I-VIII au primit o atenție din partea conducerii Primăriei Geaca. Reprezentanții primăriei în persoana domnului viceprimar Moldovan Mihai și a doamnei secretar Balogh Geta s-au îngrijit ca elevii să aibă o zi deosebită. După un scurt discurs al domnului viceprimar, în care le-a vorbit copiilor de semnificaţia zilei, despre frumuseţea jocurilor, despre educaţia din familie şi societate, copii au primit dulciuri și suc.

 20140602_111013 20140602_103958 20140602_102452

La mulți ani tuturor copiilor!